2011-07-25 Het gezouten water @ Ijmuiden

Daar liggen wij dan, veilig en lekker warm in de Marina haven van IJmuiden. We hebben de fles schippersbitter open getrokken na een lekkere maaltijd. Allemaal rode wangetjes en lekker rozig nagenieten van een prachtige spannende reis over het IJmeer en het IJ langs het Amsterdam Centraal en door naar de kust van Nederland. Grotendeels zeilend en tot slot met de motor omdat kruizen met een boot van 13 ton in het Noordzeekanaal niet heel handig is, mede vanwege de vele vrachtschepen.

Het was een spannende dag. De ochtend begon met het vullen van grote bigbags (waterzakken) met water die wij buiten boord duwden om zo een heling van meer dan 45 graden te bereiken. De antenne raakte de onderkant van de Hollandse brug heel licht en de speling was niet meer dan 20 centimeter. Doodse stilte toen wij met onze 14 meter lange mast onder de brug door koerste met en hoogte van 12,4 meter….. WAUW!!!! Het is gelukt en nu kon de vakantie echt beginnen!

Meteen leuk gekletst met de eigenaren van de Nexus, beter bekend van het boek de 401 maandagen. Zij zijn de hele wereld omgezeild, hoe gaaf om die mensen tegen te komen bij de start van onze eerste echte zeereis. Zeilend tot de Oranjesluizen en toen over het IJ richting IJmuiden. Zeilen is eigenlijk niet toegestaan maar er is genoeg wind dus waarom zou je dan Diesel verspillen?

Het is was een grote mijlpaal om het zoute water te betreden, alhoewel wij al snel de haven binnen koerste was de zeezouten geur een bevestiging van de gave reis die wij tegemoet gaan. Het is menens en wij zijn er klaar voor! De motor doet het super, de Genua werkt prachtig. Wat een mazzel dat die goed gemaakt is en bruikbaar is voor deze spannende reis. Opvallend was dat de boot hoger op het water lag dan normaal. Het draagvermogen van zout water is stukken meer dan zoet water.

Er is kermis in IJmuiden maar het was rond 21:00 nog doodstil. Wellicht wagen wij zo nog een poging, maar het is nu te gezellig in deze ruime en prachtige wereldreis boot, de Wilde Vaart. Heerlijk geslapen met 6 personen en er is nog plek voor 2 extra bemanningsleden.

Wat heb je nog te klagen als iedereen lekker zijn eigen plekje heeft om te zitten, slapen, staan, liggen en zonnen? Wakker worden met een gebakken eitje met kaas en voor lunch lekker gebakken tosti’s.

De waypoints worden ingevoerd voor de echte eerste grote tocht. Het streven is om Vlissingen te halen, maar wij kunnen altijd afwijken naar Scheveningen. Eerst maar een biertje drinken bij de kermis. De kermis zelf stelt niet zoveel voor maar er is een live band en heerlijk Hertog Jan bier. Er hangen mooie vlaggen dus natuurlijk de missie om die ons eigen te maken.

—– 3 uur later ——

Een klassieke avond op de o zo drukke kermis van IJmuiden. Er waren amper mensen toen wij aankwamen want het feest was voorbij. Nog drie biertjes in de pub gedronken en met de locals gekletst. Randy zag een vos dus wij gingen op vossenjacht met een het idee; ‘Randy loopt ons standaard in de maling te nemen maar er is toch amper gezelligheid in die pub’. Niets was wat het leek, er waren wel degelijk vossen, hele sluwe vossen! Ze kwamen heel dichtbij, tot op 1 meter. We namen 2 houten pallets mee om een vuurtje te maken op het strand maar de eigenaar van de pub kwam net de achterdeur uit.

Als en stelletje pubers wisten wij natuurlijk van niets, wij waren op vossenjacht. Fascinerende wezens toch? Doorgelopen naar het strand en later door naar de pub om Laurens op te pikken. tijd voor echte actie! Met een lekkere borrel op richting het avontuur, de pier van IJmuiden die ver de zee in stond.
Daar gelachen tot de spieren het begaven omdat Randy en Paul het voor elkaar kregen om Marius en Frederiek te overtuigen dat 2 kleine groene lampjes (break-lights) grote dikke rupsen waren. Frederiek rende letterlijk voor haar leven met Marius achter haar aan die inmiddels wist wat het was.

Wat een geweld op die pier! De deining was gigantisch en de golven knalde hard op de pier. Niet alleen de boot werd groter, de hele wereld waar wij nu zeilen is groter. De pier was gigantisch met grote rotsblokken van zeker 1 bij 1 meter. Prachtig om mee te maken. Spannend, want in gedachten voeren wij daar morgen langs en moeten wij het geweld trotseren als echte zeebonken.

Morgen is het zover, wens ons succes. Nu echt de grote zoute en wilde zee met haar deining en meedogenloze golven wanneer de wind haar werk doet. Tot nu toe waren het enkel golfjes die de Wilde Vaart amper deden oplichten, nu tijd voor het echte werk.
Namens iedereen groetjes vanuit IJmuiden, vanaf de Wilde Vaart,

Paul

Dit bericht is geplaatst in Zeilvakantie 2011. Bookmark de permalink.