2012-08-11 Guernsey & Sark

Een perfect geplande tocht waar wij vertrokken met hoog water en zouden aankomen met hoog water. Het eerste deel was stroming mee naar het Noorden en dan met mazzel nogmaals 6 uur stroming mee. Wij kwamen echter veel te vroeg aan met 2 riffen en een stormfok. Het was minimaal windkracht 5 en met hoge snelheid schoten wij richting Guernsey. De ochtendshift begint om 0700 maar toen stuurde de rooie Rogges en Sassefras al langs St. Martins point richting de haven.

Guernsey kwam meteen al veel groter over dan de Scilly Islands. Grote rotskliffen met bomen erop. Wij kwamen 1 uur na laag water aan en moesten wachten aan een ‘pontoon’ (wachtsteiger). Er ligt een drempel bij de ingang die ervoor zorgt dat de haven niet leeg loopt. Dit betekend echter wel dat je alleen tussen het uur voor HW en het uur na HW (hoog water) kan binnenvaren. Het was weer een zware nacht geweest dus lekker 5 uurtjes rustig slapen. Volgens mij had niemand een oog dicht gedaan want er tikte en rammelde van alles en tot 2 maal toe is een kastje open geslagen waarbij de gehele inhoud door de boot vloog. De stilte keerde pas terug in de boot bij het wachten aan de wachtsteiger, tijd voor dromenland. Rond 11:00 konden we uiteindelijk de haven invaren en gingen we meteen de stad verkennen. Deze was veel groter dan verwacht. Leuk centrum met gave straatjes en heel goedkope kleding en schoenen. Uiteindelijk zijn er zo’n 8 paar schoenen gekocht. Het land ingetrokken totdat het tijd was terug te gaan. De avond lekker poolen. Ze hadden geen muziek aan maar wel een jukebox, het poolen kostte ook al geld, wat een schoften.

Dan maar een eigen feestje maken en de gaten van de pooltafel blokkeren met filtjes. Na 2 uurtjes naar the English pub voor een potje kaarten. Dat werd lekker pilsen en toen naar een discotheek die zelfs op een dinsdag goed druk was. Het was een mooi feestje met een bijzondere afsluiter. Een dronken kerel kwam ons nog even lastig vallen met rare verhalen over mishandeling met een riem. Gelukkig hadden we het bier in de maag gestild met lekkere pannenkoeken en na eerst nog beleefd en gezellig kletsen was het tijd dat hij weg moest. Een Fransman kwam kijken en dat werd bijna meteen vechten, er was al het eea voorgevallen. Met rustig praten en duidelijk vertellen dat het zo niet kan hebben wij samen met de Fransman de dronkenlap naar de vaste wal begeleid. Het was nogal spannend. De zuiplap had zijn riem uitgedaan en dubbel gevouwen. Het was al een tijd geen lief en aardig meer doen maar de maat was vol. Zo hebben de Fransen (4 man) en wij de Nederlanders (2 man) samen de gast duidelijk gemaakt dat de grens bereikt was. Er waren al zoveel mensen wakker geworden. Boven kwam de politie erbij en die hebben hem mee genomen. Je maakt nogal gekke dingen mee op zo’n reis.

De dag erop was een typisch rust en chill dagje met winkelen, wandelen, zonnen, lezen, douchen en een biertje erbij. Niet te laat gemaakt want woensdag was het tijd om met de ferrie naar Sark te gaan. Vroeg opstaan en uiteindelijk klassiek toch moeten rennen voor de boot. Het was nog even spannend want totaal 190 pond is wel heel duur, maar het was het dik en dubbel waard. Wat een prachtig eiland. Heerlijk gewandeld en mooie plekken bezocht. Het dagelijks portie calorieën verbranden is goed gelukt. Van de kliffen in het water gesprongen met ze alle. Er was een oude trap om weer omhoog te klimmen. Weinig woorden voor deze prachtige dag. We proberen snel foto’s en video’s te uploaden.

Tijd voor een hapje eten, dat kan er goed in. Morgen richting Alderney en waarschijnlijk ankeren ergens in de baai. Dit had ook gemakkelijk bij Sark gekund en scheelt veel geld. Alleen wel de Gerrit (Bijboot) maken, die heeft een gat helaas.

Tot snel! Groetjes vanuit Guernsey

Dit bericht is geplaatst in Zeilvakantie 2012. Bookmark de permalink.