2014-07-17 Alderney – Sark

9. De Nederlandse kolonie
Alderney – Sark
14-07-2014 tot en met 17-07-2014

Anderhalve mijl noord de haven van Alderney uit, 2 mijl afbuigen naar oost en dan jezelf met de stroming mee laten voeren richting het zuiden, richting Sark. Sark is een klein eiland dat bij de eilandengroep van de Kanaal Eilanden behoort, er zijn hier geen auto`s en mensen vervoeren zichzelf per traktor of met paard en wagen.

Hoewel het volgens het boekje makkelijk klinkt zijn we toch op onze hoede met een stroming die op kan lopen tot 6 knopen. Zeker nu het springtij is houden we rekening met de maximaal aangegeven stroming. Alles gaat goed en het schip loopt als een trein. Het water gedraagt zich hier behoorlijk vreemd met plotseling harde golfslag, een wirwar van golven alle kanten op, platte vlaktes met opkomende waterkringen alsof je in de sluis ligt die wordt volgepompt.

De plotter is een uitkomst en binnen een uur koersen wij al zuid richting Sark. Het lukt net aan de wind en los van de plotse hoge golven die kort op elkaar de lucht in schieten, is de tocht gemakkelijk en genieten. Die korte golven komen door zandbanken, waar wij makkelijk overheen kunnen. Door de gigantische kracht van de stroming drukt dat op de zandbank en ontstaat er een apart soort golfslag. Al met al best leuk om doorheen te varen.

Bij Sark in de buurt is het even goed zoeken in welke baai we gaan overnachten. De wind de komende dagen is zuidwest dus we gaan in een baai aan de noordoostkant van het eiland liggen (uit de wind). Het aanvaren is best spannend vanwege de rotsen die onder het wateroppervlak verstopt zijn. Daarbij staat er rondom Sark een flinke stroming. Hierdoor moet de boot soms recht op een rots af worden gestuurd, terwijl we hier in werkelijkheid niet op af varen. We vinden een mooie mooring en alles is rustig en stil. Wat een geweldige plek! Snel de Little Fart opblazen en samen met de mannen van de Waterman het land op. We maken avondeten dat we meenemen en gaan aan wal. Een flinke bergwandeling volgt naar boven tussen de stijl begroeide rotsen door. Aan het eind van de avond dezelfde route terug en de Dinghy in, best pittig met zo nu en dan een pintje achter de kiezen.

Sark is prachtig en we genieten met volle teugen. We hebben een dagje Little Sark gedaan en zijn daar achter de zilver mijnen van rotsen gesprongen. Met eb maak je zeker een sprong van 7 meter en er hangt een ijzeren trap om weer omhoog te klauteren. We wandelen, zwemmen, spelen veel potjes voetbal, ‘s avonds gaan we naar de kroeg om de locals uit te dagen met darts en pool, en later wordt er gitaar gespeeld door de jongens van de Waterman bij de afterborrel op de Wildevaart. Bij 1 kroeg kost een pint bier maar 1,70 pond, dus vrij goedkoop voor een halve liter. En dan hebben ze ook nog verschillende Ales, zoals die van London Pride!

De dag erop nemen we een dagje voor de boot. De lijst met to do klusjes is nogal groot geworden en sommige klussen hebben echt prioriteit. Laurens heeft de hele dag in de mast gehangen om de radar te monteren. Samen met Bas is uiteindelijk alles aangesloten, maar hij werkt niet. Wat een teleurstelling! Marius stuur een sms naar de oude eigenaar – Hierover zo meer!

Frederiek en Paul verplaatsen de elektrische bilgepomp naar onder de dieseltank. De tank moet eruit, er moet een gat geboord worden, bedrading omleggen, slangen omleggen, maar het lukt! Een behoorlijke klus maar met resultaat. Er lag zeker 60cm water onder de tank dat anders niet weg kan. Het water komt van een lekkende voetpomp. Dat is weer zo’n to do klusje. We vervangen schoten, maken schoon, organiseren de voorraden, geven de buitenboordmotor een grondige schoonmaak (ook carburateur e.d.) en maken de boot klaar voor een volgend vertrek.

Een sms terug, van de oude eigenaar van de radar. We geloven onze oren niet want hij is in de buurt en arriveert morgen op Sark. Hij komt wel even kijken. Hoe is het mogelijk, hoe klein kan de wereld zijn. Dat was nog niets want zo waren onze buren in Durgerdam wederom onze buren hier in de baai bij Sark. Er was nog een Nederlands schip dat de Waterman kende en nog een ander Nederlands schip op weg naar Nieuw Zeeland die we kennen van een eerdere weercursus. Best gek, al die Nederlanders bij elkaar, maar natuurlijk hartstikke leuk!

We blijven 3 dagen en dan is het echt tijd om te gaan. Marius en Paul halen Eric op (oude eigenaar radar). Hij lag aan de andere kant en is met zijn vrouw naar onze baai komen lopen. Een heel gezellig stel die met hun Victoire al veel zeilervaring hebben. Onderweg naar boven zien we een groep dolfijnen langs de boten zwemmen, zeker een stuk of 20. Na een ritje in de dinghy en een bakje koffie gaan we met de radar aan de slag. En ja hoor, hij doet het in 1x super goed. Het was of de manier van aansluiten, maar er was eigenlijk niet echt een touw aan vast te knopen. We hielden het erop dat de radar zijn oude eigenaar nog een keer wou zien en dat Eric zou zeggen; “Het is goed, doe je best!” Wij super blij en een halfuur later vertrekken we richting het westen. Tijd om meters te maken, tijd om het kanaal te verlaten, tijd om het water echt mooi blauw te laten kleuren. Je begint met groenig water op de Nederlandse binnenwateren, gaat over grijs op de Noordzee, wit het kanaal en dan eindelijk dat tropische tintje rondom de Kanaaleilanden. Er staat een goede wind en na een paar uur beginnen Sark en Guernsey in de verte te verdwijnen.

Dit bericht is geplaatst in Wereldreis 2014-2016. Bookmark de permalink.