2014-07-20 Sark – Roscoff

10. Frankrijk met een tintje Iers
Sark – Roscoff
25-07-2014 tot en met 24-07-2014

Samen met onze vrienden van zeilboot de Waterman hebben we besloten naar Ile d`Ouessant te varen. Zij waren daar in 2013 en vertelde over de prachtige baai. Het lijkt ons de ideale plek om het juiste weer af te wachten voor de oversteek van de Golf van Biskaje. We wensen elkaar een goede reis en zien ze langzaam, in de uren die volgen, uit ons gezichtsveld verdwijnen. Met minder wind zijn ze toch echt sneller dan de Wildevaart.

Het gaat allemaal voorspoedig, met gezonde spanning zien we de wolken veranderen tot dreigende onweerswolken die veel wind met zich mee brengen. Het is indrukwekkend om te zien hoe de wolken groter en compacter worden tot ze een bepaalde hoogte bereiken. Een soort van drukverschil waardoor de wolken als het ware tegen een onzichtbaar plafond worden gedrukt. Daar knalt de wolk uit elkaar en snel daarop krijgen wij meer wind, weliswaar ongevaarlijk omdat de echte storm ver achter ons ligt. Het gaat perfect en we schieten vooruit en varen het donker van de nacht tegemoet. De shifts zijn al verdeeld voor we het echt door hebben en in de verte zien we de bliksem de hemel doen oplichten. Wij hebben die avond gemiddeld windkracht 5 tot 6 met uitschieters tot 7. Niets van de Wildevaart niet kan hebben met 3 gestoken riffen.

Eenmaal ochtend blijkt de wind volledig weg te zijn, de weersvoorspelling is totaal anders dan verwacht! Rampzalige dobberen zonder een meter vooruit te komen. We besluiten naar de eerste de beste haven te gaan, want de stroming zal ons alleen maar verder achteruit zetten. Je levert er wat diesel voor in en I’le d’ouessant zal wat langer op zich moeten laten wachten, maar je haalt nu wel meer uit de dagen aan land in plaatst van gefrustreerd op het water zitten. De beste optie is Roscoff, met een nikeuwe Marina die pas sinds een jaar open is.

Tijdens het motoren worden we beloond met de eerste dolfijnen van de vakantie. We hadden er al enkele gezien bij Sark, maar dat was op een afstand. Een groep mooie dolfijnen zwemmen voor de boeg mee en onze dag is weer goed. We tikken met een waterpomptang op de mast, want dan zouden ze sneller naar de boot komen, althans dat hebben we ons laten vertellen. Het lijkt weinig verschil te maken, want ze zijn er immers al. Een mijlpaal vandaag! Het water is blauw en de dolfijnen varen weer met ons op.

Het invaren is best spannend omdat de stroming sterk is en je zo je box voorbij vaart als je niet op tijd instuurt. De motor bewijst zichzelf want die moet flink in de achteruit om de boot onder controle te houden. Gelukkig krijgen we hulp van de havenmeester die met zijn dinghy (rubberenboot) onze punt naar de juist richting duwt. Op de haven is alles super goed geregeld en de douches zijn goddelijk. We konden wel weer een douche gebruiken, want op Sark lagen we voor anker, bij Calais aan de mooring en zo was de laatste keer douchen bij Blankebergen.

Roscoff is niet echt Frans te noemen want de uitstraling van de huizen en de straten hebben een meer Engelse en/of Ierse invloed. De eerste avond is het ook al raak met een optreden en kermis. Het optreden is duidelijk Iers met violen en gitaren. Het hele dorp is hier te vinden en ze doen vrolijk mee met volksdansen. De dagen daarop genieten we van het landschap, de stranden en de vrijheid. Elke ochtend lekker croissants, een kopje koffie op een terras, lekker voetballen, zwemmen en groten wandelingen maken. ‘s Avonds een biertje of een wijntje en langs in de feesttent. We waren, zoals wel vaker gebeurd, in een zeiltoernooi beland voor een bepaald klasse zeilschip. We weten niet goed wat voor type schepen het waren, maar ze waren van hout en leken op een Waarschip 570, maar dan rank en een hoger. Het toernooi was onderdeel van een grote wedstrijd. Zo zouden vele van deze schepen (stuk of 60) doorvaren tot New York. Bikkel, want zoveel ruimte hadden ze niet en de schepen waren verder vrij basis uitgerust.

Dit bericht is geplaatst in Wereldreis 2014-2016. Bookmark de permalink.