2014-08-12 Luarca – Vigo

16. De wind van voren krijgen
Luarca – Vigo
06-08-2014 tot en met 13-08-2014

Het ene moment hang je nog samen in een zelfgemaakte kabelbaan en eet je samen de vis die Melle met de harpoen had gevangen, het andere moment wijzig je koers. Zonder Waterman gaan wij op pad richting La Coruna, de kaap rond, langs de ria’s, op weg naar Porto. We treffen het niet, want de wind is vol tegen. We hadden dit wel een beetje zien aankomen, want de voorspellingen waren al dagen niet geheel gunstig om west te varen. Dat is het nadeel van Biskaje ver invaren. Wil je meters maken, of tijdens een vakantie Portugal zien, dan kan je beter rechtstreeks op la Corona koersen en Gijon en de Franske kust verder links laten liggen.

We pakken soms wat wind mee, maar het gaat traag met slechts 2 tot 3 knopen. We motoren veel en na een hele nacht motoren is daar eindelijk wat wind. Het is is nog niet veel, maar de motor kan uit en we varen strak aan de wind de open zee op. De wind staat zuid, totaal tegen de voorspellingen in en ook voor tijdens deze tijd van het jaar niet normaal. Wij kunnen niet anders en beginnen grote slagen te maken. De wind is toegenomen en we pakken zeker 4 knopen aan de wind en maken grote slagen van soms wel 5 tot 6 uur varen voordat we overstag gaan.

Die nacht weer geen wind en we motoren de hele nacht door tot kaap Finistere. Dan weer die zuidenwind en de volgende 2 nachten worden een ware beproeving. We moeten vaak reven, dan weer meer zeil opzetten, reven en dat met veel regen, mist en constante zuidenwind. We zeilen, dat is waar, maar we schieten niets op. Na vier nachten besluiten we dat Porto niet haalbaar is. Daniel zal naar Vigo moeten komen, want zelfs als wij doorvaren komen wij niet op tijd aan en we zijn flink moe. Het regent de hele nacht en ook de ochtend blijft het doorgaan. Vigo is makkelijk invaren, want we hebben al genoeg hoogte en komen tevreden in Vigo aan.

Wanneer we aankomen is het meteen feest, want er is een groot festival gaande van red bull met skateboarders, fietsers, crossers en allemaal kraampjes en barretjes. De haven ligt aan het centrum en de boulevard is omgetoverd tot skatepark. Er zijn diverse plekken volgebouwd met halfpipes en voor ons neus zien we de crossers salto’s maken door de lucht. In de stad loopt een racebaan van fietsers, dus we kijken onze ogen uit. We hebben een perfecte plek en de dagen erop verkennen we de stad goed. Het is een echte stad stad met de Mc, de H&M en noem het maar op.

De dag erop halen we Daniel van het station en dat is natuurlijk feest, hij kon gemakkelijk van Porto de trein pakken naar ons in Vigo! We kletsen lekker bij en de volgende dag gaan we het park in. Die avond eten we lekker uitgebreid en hebben we allemaal een lekker flesje wijn gekozen. De goedkoopste bleek de lekkerste te zijn, want die van Frederiek was echt de beste keus. We ontmoeten Isabella die in de middag al even was komen buurten. Ze is een Spaanse meid die over de hele wereld reist en nu met een zeilboot meedoet aan een race richting Gijon. We kletsen veel over reizen, spelen wie ben ik en motiveren haar door te gaan met zeilen.

Vigo is verder wat saai, want een stad als Vigo vind je ook in Nederland. We blijven niet te lang, want Lissabon roept en dat belooft wel wat! Wat wel het benoemen waard is, is dat wij in Vigo onze eigen harpoen hebben gekocht. Laurens schoot meteen een harder door de staart die ‘toevallig’ langs zwom. Ze zeggen dat deze niet zo lekker zijn maar het was gewoon witvis en het smaakte prima. Echt lekker ook weer niet, maar dat geeft niet. Wij schieten onze eigen vissen!

Dit bericht is geplaatst in Wereldreis 2014-2016. Bookmark de permalink.