2015-08-15 Velas, Sao Jorge (Azoren) – Ile D`Ouissant (Frankrijk)

47. Een zware tocht naar het vaste land
Velas, Sao Jorge (Azoren) – Ile D`Ouissant (Frankrijk)
2015-08-01 tot 2015-08-15

Op 1 augustus verlieten we het mooie, groene paradijs genaamd de Azoren om koers te zetten naar Engeland, de Scilly`s. De boot is er klaar voor, wij zijn er klaar voor en we hebben genoeg proviand ingeslagen. Daar kan het in ieder geval niet mee mis gaan. Dit zijn de elementen die we zelf kunnen beïnvloeden, de rest moeten we onderweg ondervinden, zoals de wind, regen en stroming.

De afstand naar de Scilly Islands bedraagt 1200 mijl en we verwachten er met een gemiddelde van 100 mijl per dag plus minus 12 dagen over te doen. Dat is overzichtelijk in vergelijking met de 27 dagen varen om hier vanaf de Bahama’s te komen!
Als warming up eten we, wanneer we de haven net uit zijn en koers zetten naar het westen van het eiland, Faial, broodje hamburger. Luxe nu het nog kan! Zonder koelkast zullen we het de rest van de dagen met blikvoer en groenten moeten doen, prima!
De eerste mijlen gaan als een vakantie gevoel voorbij, we worden getrakteerd met een prachtige zonsondergang en we ronden het eiland langs kliffen waar we een paar dagen ervoor nog bovenop stonden. Wat een mooi gezicht!De eerst wachten doen zijn intrede en we zijn nog een beetje aan het zoeken of we de Aries windvaan wel of niet kunnen gebruiken, zelfs na bijna 10.000 mijl zijn we niet overtuigt van zijn kunnen. Gelukkig doet de elektrische stuurautomaat zijn werk, ondanks dat het een kunst- stuk is geworden, zo absurd ziet het er uit nu hij uit reeds 3 stuurautomaten bestaat.

Het is genieten om weer met 3 mensen te varen, de nachten zijn een stuk korter door meer slaap en we hebben meer energie aan boord. Bas is enthousiast over alle mijlen die nog gemaakt moeten worden voordat we thuis zijn. Paul en Frederiek kijken wat minder op de mijlen, wetende dat er nog van alles kan gebeuren onderweg. En zo blijkt! De eerste dagen gaan goed, totdat we flink wind tegen krijgen. De golven bouwen zich op en de Wildevaart is flink tegen de golven in aan het beuken!De punt van de boot schiet in een golf, komt er weer uit en duikt weer in de volgende. Het is een gevecht, maar veel keuze hebben we niet. We koersen iets ruimer, maar op deze manier halen we Spanje nog niet eens, en we willen naar Engeland! Vier dagen houd deze wind ons vast in het oog van de Golf van Biskaje, we lijken het maar niet te kunnen passeren en overwegen zelfs een tussenstop in La Coruna, Spanje. Gelukkig neemt de wind weer af en draait bij, we kunnen koers zetten naar Frankrijk.

Dat brengt ons in ieder geval een stuk dichter bij huis, Nederland. Wanneer we na 14 dagen van pittig zeilen, eindelijk land zien, blijkt dit Ile D`Ouissant te zijn, de plek waar we ruim een jaar geleden ook waren in het begin van onze trip! Eerst proberen we er nog langs te varen om wat proviand in te kunnen slaan op het vaste land, want dat is op dit kleine eiland lastig. De stroming bleek helaas zo sterk dat we alsnog Ile D`Ouissant binnen varen en een nacht blijven liggen.Dit bericht is geplaatst in Wereldreis 2014-2016. Bookmark de permalink.