Elektrisch systeem

De Wilde Vaart op wind, zon en diesel!

De apparatuur is in meeste gevallen essentieel voor een veilige tocht. Denk aan een GPS om je positie te bepalen zodat je niet op een rif loopt, of lichten om zichtbaar te zijn in de nacht.

De boot heeft 3 accu’s, maar deze raken op den duur leeg. De motor kan de accu’s laden maar ook de Diesel raakt op. De oplossing is wind- en zon energie. Met behulp van Viktron apparatuur, deels gesponsord door The Blue Power Shop zijn wij tot het volgende schema gekomen. Daaronder kan je lezen wat het allemaal doet en laten wij nog enkele foto’s zien.

Wildevaart elektrisch systeem, mede mogelijk gemaakt door Victron Energy & Bluepowershop.

Update 25 september 2013:
Het einde van de kluswerkzaamheden op de Wildevaart begint in zicht te komen. En mede daarom was het de afgelopen maanden tijd om serieus aandacht te besteden aan het elektrisch systeem. Uren is hier met meerdere mensen overgesproken, wat heb je nodig, wat moet er altijd werken en wat te doen in een noodscenario als de motor bijvoorbeeld niet start. Vanuit deze gesprekken zijn de ervaringen van mensen naar voren gekomen en met dit in het achterhoofd is de crew van de Wildevaart aan de slag gegaan. En dit bleek nog geen makkelijke klus.

Inmiddels een paar maanden verder zijn er gesprekken gevoerd bij Victron Energy en de Bluepowershop, waar wij heel dankbaar voor zijn! En wordt het systeem, dat voor ons op maat ontworpen is geplaatst in de boot. Dit zodat wij hopelijk nooit zonder stroom komen te zitten.

In de onderstaande punten willen wij toelichten wat er precies geplaatst is en hoe dit in het systeem functioneert.

Dit is uiteindelijk de lijst geworden:

Een Victron Centaur Charger 12/40, het grote regel systeem in de boot welke ervoor zorgt dat onze accu’s geladen worden wanneer wij onder andere aan walspanning liggen.
De lader heeft een drie-traps laad karakteristiek wat kortgezegd inhoud dat hij er altijd voor zorgt, bij volledig laden, dat hij de accu’s voor 100% zo snel mogelijk zal volladen.
Tevens heeft hij drie stuks gescheiden plus uitgangen zodat je drie accupakketten apart kunt laden. Wij gebruiken in dit geval maar één uitgang omdat de door ons gebruikte accu’s parallel gekoppeld zijn.

Er zijn drie accu’s aangeschaft die onder te verdelen zijn in een tweetal gel accu’s voor algemeen gebruik en een AGM accu om onze diesel motor te kunnen starten.
De algemene accu’s zijn de Victron GEL accu 12V / 110Ah die paralel gekoppeld zijn zodat we een buffer hebben van 12V / 220Ah. Dit om bakenverlichting, communicatie middelen, de boordcomputer, GPS en LED verlichting in de kajuit te laten werken, maar ook om de FM radio en via een ingebouwde USB aansluiting onze telefoons en camera op te kunnen laden.

• Als derde hebben we een startaccu van Victron, het type AGM 12V / 60Ah die alleen maar de functie heeft om onze dieselmotor te starten.

• Tevens hebben we een batterij monitor, de BMV 600 van Victron.
De functie hiervan is dat er op elk moment van de dag ingezien kan worden wat het verbruik ik geweest en wat er nog aan stroom over is in de accu’s. Ook laat hij ons zien, als we de accu’s laden hoeveel stroom er wordt bijgeladen en hoeveel Ampéreuur er tot onze beschikking is. Daarnaast zit er een alarm ingebouwd waarmee de monitor aangeeft dat er een ondergrens bereikt is en wanneer de accu’s dus bijna leeg zijn. Doordat er een vrij contact zit ingebouwd is de optie er om een aggregaat automatisch op te starten, maar zou ook gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld met een schakeling er voor te zorgen dat alle niet belangrijke apparatuur uitgeschakeld wordt. Deze functie word nu nog niet benut en gaan uit van ons gezonde verstand om zuinig om te gaan met onze beperkte stroom.

• Dan hebben we een 5 tal zonnepanelen met een laadregelaar aangeschaft zodat we ook tijdens het zeilen overdag met mooi weer de accu’s bijladen. Deze panelen, die een spanning van 12V en 30 Watt per paneel leveren, zijn parallel geschakeld zodat we in optimale weersomstandigheden de algemene accu’s laden met 12V en 150 Watt per uur. En de laadregelaar van Victron (MPPT 70/15) zorgt ervoor dat hij de accu’s optimaal zal laden.

• Dan hebben we een Victron AGM startaccu deze is gekoppeld aan de set algemene accu’s maar tussen de plus kabel zit het Victron Cyrix relais 12/120. Dit intiligente relais zorgt ervoor dat ter aller tijden de start accu zijn maximale start cappaciteit behoud. Dus de algemene verbruikers kunnen nooit gebruik maken van de startaccu lading. Indien we op de dieselmotor draaien zal de dynamo de accu’s gaan laden , maar het cyrix relais zal er dan voor zorgen dat eerst de startaccu geladen wordt. Zodra de startaccu vol is zullen ook de algemene accu’s worden bijgeladen.

Tevens hebben we in ons schakelpaneel een puls schakelaar (drukknop) gemonteerd waarmee we het cyrix relais voor 30 seconden kunnen uitzetten. Indien om welke reden dan ook de startaccu defect is en we de motor niet kunnen starten dan drukken we eenmalig op de drukknop waardoor we de motor kunnen starten op de algemene accu’s. Deze mogelijkheid hebben we ingebouwd zodat we ten alle tijden onze motor kunnen starten.

De systemen zijn met elkaar gekoppeld volgens het bovenstaand schema. Vanuit hier gaan we naar een twaalfvoudig schakelpaneel wat we hebben gemodificeerd met LED lampjes. Ook hebben we tussen alle gebruikers vanaf het schakelpaneel een zekeringen zitten, verdeeld in twee zekeringsblokken met eveneens LED indicatie, deze LED’s gaan branden zodra de zekering defect is. En zodoende kunnen we dan ook zonder meetgereedschap al achterhalen wanneer zekeringen zijn doorgebrand. De LED’s op het schakelpaneel laten zien dat de schakelaar aan staat. Als een apparaat niets doet en het led-lampje wel brandt geeft dit aan dat het desbetreffende apparaat kapot is of de kabel defect is. Zetten we een schakelaar aan en de led gaat niet branden op paneel dan weten we dat er een zekering defect is. Op deze manier kunnen we op zee problemen met onze electra snel verhelpen.

Hieronder een fotoreportage waarin te zien is hoe de elektra er nu ingebouwd uitziet.

Deze fotoreportage zal aangevuld worden omdat er nog steeds hard aan gewerkt wordt.

Met heel veel dank aan Stefan en Ed die alles geïnstalleerd hebben!

Met heel veel dank aan Stefan en Ed die alles geïnstalleerd hebben!

20130922_122636 (Small)

20130922_122656 (Small)

20130922_172357 (Small)

20130922_190424 (Small)