Navigatie & Communicatie

Vol ambitie en goede moed pakken wij de sextant erbij en met onze zeekaarten ronden wij de wereldbol zoals dat ook bij de VOC goed verliep. Echter, een goede back-up is niet misplaatst! Er zijn immers genoeg hulpmiddelen voor het veilig navigeren om de gewenste locaties te bereiken. Wij hebben voor de volgende combinaties gekozen:

– Hand-GPS, Admirality zeekaarten en pilots
– Vaste GPS gekoppeld aan Marifoon met AIS ontvanger
– Boordcomputer, AIS transponder (met GPS)

De keus van boven naar beneden passen wij toe in verschillende situaties waar rekening wordt gehouden met basiselementen als veiligheid, snelheid (efficiënt varen) en heel belangrijk bij de grote tochten; stroomverbruik!

Apparatuur dat wij gebruiken ter ondersteuning bij het navigeren zijn:

– SSB radio
– Radar
– Kompas
– Wind, diepte en snelheidsmeter
– Aries windvaan en Stuurautomaat

Hand-GPS, Admirality zeekaarten en pilots
De meest voorkomende manier van navigeren is met het gebruik van hard-copy zeekaarten en pilots. Door de coördinaten (longtitude en latitude) van de GPS kan je met een passer en potlood je exacte locatie aankruisen op de zeekaarten.

Wij hebben 180 zeekaarten van de Britse admiraliteit van over de hele wereld. Het betreft alle noodzakelijke overzeilers (kleine schaal) en genoeg detailkaarten van de gebieden die wij aandoen. Met 24 piltos hebben wij beschikking over gedetailleerde informatie van havens, ankergebieden, stromingen, getijden, aanvaardroutes e.d. van bijna alles locaties die op onze route liggen.

De GPS is laag in stroomverbruik en door het consistent aankruisen van je locatie kan je hiermee de gewenste locatie bereiken. De hand-GPS heeft een kleine plotter en biedt de mogelijkheid om waypoints in te voeren (coördinaten van een gewenste locatie), Deze GPS corrigeert automatisch de te volgend koers zodat invloeden door drift (wind), stroming, verleien e.d. worden aangepast in de te volgen kompaskoers.

Vaste GPS gekoppeld aan Marifoon met AIS ontvanger
Overdag kan je vertrouwen op het zicht doordat je ogen ver genoeg de horizon verkennen om gevaar te zien aankomen. ‘S nachts voeren schepen navigatieverlichting (bak- stuurboord en toplichten), maar hoe snel ben je in staat te anticiperen, daaropvolgend reageren op andere schepen. Hier doelen wij voornamelijk op de grote vrachtschepen die zich voortbewegen met een snelheid van gemiddeld 20 knopen (36 km/h), maar vergeet niet de grote cruiseschepen als de Queen Elizabeth met een topsnelheid van 60 km/h.

De vaste GPS is een GPS die niet buiten de kajuit te gebruiken is maar binnen bij de kaartentafel is gemonteerd. Deze communiceert met de marifoon welke ook AIS targets ontvangt. AIS staat voor Automatic Identification System en schepen met deze apparatuur communiceren hun positie overal waar het schip zich bevindt. Dit ook op open zee en met onze AIS ontvanger krijgen wij binnen een straal van 30 mijl deze targets door. Met behulp van de GPS wordt de exacte afstand bepaald tot de andere schepen. ‘S nachts staat de marifoon ingesteld met een alarm dat afgaat wanneer er een schip binnen 5 mijl komt. Dan is het tijd om te handelen.

Het stroomgebruik is hoger, maar relatief nog op te vangen omdat het alleen gaat om signalen ontvangen. Hoewel er in de nachten altijd iemand aan dek is, geeft deze combinatie ons een gerust gevoel. De marifoon staat standby.

Boordcomputer, AIS transponder (met GPS)
Met de AIS transponder zijn wij ook in staat om onze eigen positie tot 40 mijl uit te zenden. Dit betekend dat andere schepen ons ook zien op hun plotter (schermen) en hierop de koers kunnen bijzetten om mogelijke problemen te voorkomen. De grote schepen hebben zeer geavanceerde apparatuur met ook radars en zullen ons hoogstwaarschijnlijk opmerken, maar wat als dit niet gebeurd. Zij koersen immers immens lange tochten van rechte lijnen die worden aangehouden door de automatische piloot. Nu gaan ook bij hun de alarmbellen als wij te dicht bij elkaar komen.

Daarbij stuurt AIS niet allee de positie van een schip, maar ook de snelheid en de koers. Zo kan er precies berekend worden hoe je met elkaar omgaat. De AIS transponder zal alleen aangezet worden als wij bewust onze positie willen vrijgeven. Dit doen wij dus bijvoorbeeld nadat het alarm gaat van de marifoon met AIS ontvangen.

Het stroomverbruik is hoger maar de veiligheid die het geeft is optimaal. In drukke vaargebieden is het een pre en in combinatie met de boordcomputer hebben wij ook een digitale weergave van alles wat er om ons heen gebeurd, alsmede wat het eigen schip doet.

Wij hebben een boordpc met zeer laag stroomgebruik, slechts 15 Watt. Gekoppeld aan een 12.1 inch waterdicht touchscreen en met Windows en enkele programma’s hebben wij digitale zeekaarten om zo ook te navigeren. Bij moeilijk vaarwater, het invaren van havens en dicht bij de kust met ondieptes varen is dit een perfecte uitkomst. Waar je met je ogen nogal snel de afstand verkeerd inschat tot het land of doelen is dit met de boordcomputer realtime te volgen.

Tot slot kunnen wij met de SSB radio weerkaarten ontvangen die op de boordcomputer af te lezen zijn. De weerkaarten geven een duidelijk overzicht van de hoge en lage drukgebieden met verwachting hoe die op elkaar reageren. Zo kunnen stormen vermeden worden en is het schip en haar bemanning voorbereid op de te komen weersomstandigheden.